2020.01.26-27 A Rákos, a környezet Ráadásnak Platten

Tapasztaltam hideget is meleget is. Olyanok ajánlották fel a segítségüket akiktől nem vártam és mások egyszerűen kerülnek. Egyesek amióta megtudták, hogy rákos vagyok nem jönnek be az antikváriumunkba mintha fertőző beteg lennék. Én voltam a hibás. Nem kellett volna elmondanom, de álmomban sem fordult meg, hogy ilyen reakciót vált ki.Kíváncsi lennék arra, hogy más mit tapasztalt.

Szerencsére azért ha mérleget vonok, akkor a segítőkészek javára billen a mérleg.

Témát váltva Platten-ek Az új gyógyítás című könyvét olvasom. Nagyon érdekes olvasmány. Nagyon sok mindent tudtak az orvosok a XIX.ik század végén ami aztán eltűnt az orvosi köztudatból és most kezdik újra felfedezni.

Például tudták, hogy a hús nehezen emészthető és ezért jobb ha mellőzik. Hogy miként alakult át az orvostudomány a mészárszékek és vágóhidak eladási ügynökévé nem tudom. Mi már úgy tanultuk a biológia egyetemen a nyolcvanas években, hogy az ember mindenevő és a disznót hozták fel mint szemléltető példát. Tény, hogy hasonlítanak a ember belső szervei a disznóéra, de a disznó is növénnyel táplálkozik. Viszont említést sem tettek az emberszabású majmokról (csimpánzról, orángutánról, gorilláról) akinek a testi felépítése és genomja 99 százalékban egyezik az emberével és kizárólag növényi táplálékkal élnek. Így lehet szándékosan elferdíteni a valóságot.

Már a XIX.ik század végén megfigyelték az orvosok, a tudósok, hogy a hús sokkal nehezebben emésztődik. Szimpatikus példát is említ Platten. Többek között egy olyan betegen tanulmányozták a táplálékok megemésztését, annak gyorsaságát akinek olyan fisztulája volt, hogy bele lehetett látni a gyomrába. Így, akár egy ablakon keresztül, követni tudták a táplálékok gyomorbani megemésztésének a folyamatát és megfigyelték, hogy a hús bomlik le a legnehezebben és a legnagyobb energiaráfordítással

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.