2020.04.01-02 Platen

Jelenleg, többek között Platen Az ój gyógymód-ját olvasgatom. Tanulságos olvasmány. Ebből idézek most:

0349001253061G

Dr. med. Beiszner ” A gyógytudomány a beteg ember számára teremtetett, nem pedig azért, hogy az orvos hiúságának áldozzon, az által, hogy napi orvosi ténykedése számára a legösszetettebb és legdrágább eszközökkel ellássa.” “Sok orvos még hisz a gyógyszerbabonában, minden betegség jó neki arra, hogy szinte megszámlálhatatlan orvosszereket rajta kipróbálja, mindenütt a gyógyszerek gyógyerejét keresi ki, ahelyett, hogy tudná azt, miszerint a legtöbb orvosszer vagy teljesen felesleges, vagy alkalmas ártalmas hatányok előidézésére. És ha javulás helyett még rosszabbodás áll be, gyógyszerbetegségek lépnek fel, vajjon emelni fogja e a tekintélyüket?”

“Mi orvosok magunk szerezzük ellenségeinket mivel oly egyoldalulag cselekszünk.”

Nothnagel tanár: ” A gyógyulás maga oly uton és módon történik, mely hatalmunk keretén  kívül áll.Az antisepsis daczára ép oly kevéssé vagyunk képesek a daganatokat és fekélyeket visszafejleszteni mint azelőtt- Lobos folyamatokra csak közvetve hathatunk.”

“Tudományunk nem képes egy elveszett sejtet sem ujjá képezni, hanem csak a szervezetet bizonyos anyagok odavitele által befolyásolni. Alkohol, morphium, digitalis bizonyos tüneteket enyhítenek, de betegségeket nem gyógyítanak.”

” Gyógyszerekkel nem gyógyítunk betegségeket a szó tulajdonképpeni értelmében, csak tüneteket küzdünk le velük.”

Szóval a XIX-ik században még folyt a meccs a természetgyógyászok és az újmódi orvosok között. Az egészség helyreállítása és a tünetek kezelése között. Tudjuk kik győztek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.